tel. do zamówień: 731 760 939 e-mail: lokalna.bistro@gmail.com
DANIA DNIA
Jadłospis 01-05.12.2025
PONIEDZIAŁEK
ZUPA: Pieczarkowa
TRAD: Skrzydełka pieczone, podane z ryżem basmati i surówką
WEGE: Chilli sin carne, podane ze świeżą kolendrą i ryżem basmati
WTOREK
ZUPA: Barszcz czerwony zabielany
TRAD: Karkówka pieczona, podana z sosem z zielonym pieprzem , ziemniakami i surówką
WEGE: Potrawka z „mięsem” sojowym i pieczarkami w śmietanowym sosie, podana z ziemniakami i surówką
ŚRODA
ZUPA: Z perłową fasolką (vegan)
TRAD: Pieczeń z kurczaka z delikatnym sosem z marchewką i koperkiem, podana z kaszą jęczmienną i surówką
WEGE: Wegański szczęśliwy talerz rozmaitości
CZWARTEK
ZUPA: Z czerwoną soczewicą (vegan)
TRAD: Policzki wieprzowe duszone w cebulowym sosie, podane z kaszą gryczaną i surówką
WEGE: Dynia zapiekana z serem feta i winegretem z ziołami, posypana granatem, podana z mujadarą i surówką
PIĄTEK
ZUPA: Zacierkowa
TRAD: Pulpeciki rybne w cytrynowo-koperkowym sosie, podane z, ziemniakami i surówką
WEGE: Fasola duszona z cebulą i jabłkiem, podana z pieczonymi ziemniakami i surówką
PONIEDZIAŁEK
ZUPA: Pieczarkowa
TRAD: Skrzydełka pieczone, podane z ryżem basmati i surówką
WEGE: Chilli sin carne, podane ze świeżą kolendrą i ryżem basmati
WTOREK
ZUPA: Barszcz czerwony zabielany
TRAD: Karkówka pieczona, podana z sosem z zielonym pieprzem , ziemniakami i surówką
WEGE: Potrawka z „mięsem” sojowym i pieczarkami w śmietanowym sosie, podana z ziemniakami i surówką
ŚRODA
ZUPA: Z perłową fasolką (vegan)
TRAD: Pieczeń z kurczaka z delikatnym sosem z marchewką i koperkiem, podana z kaszą jęczmienną i surówką
WEGE: Wegański szczęśliwy talerz rozmaitości
CZWARTEK
ZUPA: Z czerwoną soczewicą (vegan)
TRAD: Policzki wieprzowe duszone w cebulowym sosie, podane z kaszą gryczaną i surówką
WEGE: Dynia zapiekana z serem feta i winegretem z ziołami, posypana granatem, podana z mujadarą i surówką
PIĄTEK
ZUPA: Zacierkowa
TRAD: Pulpeciki rybne w cytrynowo-koperkowym sosie, podane z, ziemniakami i surówką
WEGE: Fasola duszona z cebulą i jabłkiem, podana z pieczonymi ziemniakami i surówką
ZUPY
-
Rosół z domowym makaronem i klopsikami (3 szt.) 350ml
długo pyrkany, podawany z ręcznie robionym makaronem, marchewką i lubczykiem oraz drobiowymi klopsikami
PRZYSTAWKI
-
Tatar wołowy z dodatkami 130g/50g/80g
klasyka - świeża wołowina, drobno posiekana, podana z żółtkiem, cebulką, kiszonym ogórkiem, marynowanymi pieczarkami i chlebem własnego wypieku / 1, 3, 7, 10
UWAGA! Wołowinę na tatar siekamy na świeżo, tuż po złożeniu zamówienia, dlatego czas oczekiwania może wynieść powyżej 20 min. Opakowanie re-use
SAŁATKI
Lekkie przekąski, podawane na zimno. Polecamy jako lekki posiłek albo "poczekajkę" przed "konkretnym" daniem głównym.
-
Sałatka z burakami i serem haloumii 320
Kompozycja sałat z pieczonymi w balsamiko burakami, grillowanym serem haloumii, prażonymi orzechami włoskimi i skropiona balsamicznym winegretem /1,10
Opakowanie re-use
PIEROGI
Pierogi (wytrawne) są podawane z sałatką ze świeżych, sezonowych warzyw z winegretem
-
Pierogi na truskawkami 6 szt.
z ciasta buraczanego, nadziewane truskawkami, podawane ze słodką śmietaną Opakowanie re-use
DANIA GŁÓWNE
Dania główne. Zaspokoją głód i potrzebę nowych doznań smakowych. :)
-
Grillowana pierś z kurczaka 130g/80g/150g/80g
Podana z grillowanymi warzywami, oliwą truflową, kremem balsamicznym i puree ziemniaczanym /7, (b/glut) Opakowanie re-use -
Kremowy strogonow z piersi indyka 300g/200g
Paseczki piersi z indyka duszone w kremowo-pomidorowym sosie z papryką, kiszonym ogórkiem i pieczarkami, podane z kluseczkami śląskimi i sałatką z rukoli/ 3,7,10, 11 (b/glut) Opakowanie re-use -
Meat bowl 100g/100g/150g/50g/70g/50g
to grillowane medaliony z piersi kurczaka, wołowo-wieprzowe kofty, opiekane ziemniaczki, smażone boczniaki, grillowane warzywa oraz dresing ziołowy / 7, 10 (b/glut) Opakowanie re-use -
Buddha bowl 500g
to nie tylko odżywcza porcja witamin i minerałów, ale przede wszystkim eksplozja smaków i uczta dla Duszy – za sprawą kompozycji zawierającej: sezonowe warzywa, ziołowy kus kus perłowy, pieczoną ciecierzycę, dresing z pieczoną dynią /1, 6, 10, (vegan)
Opakowanie re-use
DODATKI
-
Pełnoziarnisty chleb własnego wypieku na zakwasie 80g
-
Dressing ziołowy 50ml
Opakowanie re-use -
Ketchup 50ml
-
Winegret 50ml
-
Ziemniaki opiekane 120g
-
Frytki 120g
-
Frytki z batatów 120g
-
Puree ziemniaczane 150g
-
Ogórek kiszony150g
-
Miks surówek 150g
-
Bukiet świeżych sałat (winegret/ dressing), 120g
NAPOJE
-
Kinderbał - ziołowy napój, 400ml. (w dostawie)
Kinderbał - ziołowy napój autorskiej receptury, na bazie kminku i kopru, słodzony karmelem, z dodatkiem cytrusów, doskonale orzeźwia i poprawia trawienie
Pojemność: 400ml (opakowanie wielokrotne)
Wartość energetyczna ok. 483 kJ / 115 kcal
Wart. odżywcze: tłuszcz: 0,64g, węglowodany: 26,24g (w tym cukry: 23,71g), błonnik: 1,69g, białko: 1,15g, sól: 0,03g
Składniki: woda, cytryna, pomarańcza, cukier, koper, kmin rzymski. Smak może się różnić każdorazowo w zależności od zastosowanych składników i proporcji. Osad jest naturalnym zjawiskiem.
Producent: Bistro “Lokalna” / ul. Ekologiczna 16/1, 15-675 Białystok
Przechowywać w temp. 2-6 st.C. Należy spożyć po otwarciu. Termin przydatności 24godziny. Opakowanie re-use -
Kompot owocowy, 400ml (w dostawie)
zdjęcie poglądowe.
Nasz KOMPOT OWOCOWY powstaje wg tradycyjnej receptury i na na bazie owoców sezonowych
Pojemność: 400ml (opakowanie wielokrotne)
Wartość energetyczna ok. 341 kJ / 81 kcal
Wart. odżywcze: tłuszcz: 0,31g, węglowodany: 18,57g (w tym cukry: 16,62g), błonnik: 3,9g, białko: 0,93g, sól: 0,01g
Składniki: woda, mieszanka owoców naturalnych, cukier. Smak może się różnić każdorazowo w zależności od zastosowanych składników i proporcji. Osad jest naturalnym zjawiskiem.
Producent: Bistro “Lokalna”/ ul. Ekologiczna 16/1, 15-675 Białystok
Przechowywać w temp. 2-6 st.C. Należy spożyć po otwarciu. Termin przydatności 24godziny. Opakowanie re-use
MENU DLA DZIECI
Dania dla najmłodszych
-
Rosół z domowym makaronem 250ml
-
Zupa pomidorowa z makaronem domowym 250ml
-
Spaghetti z klopsikami drobiowymi 250ml
-
Bezglutenowe spaghetti z piersią kurczaka 250g
bezglutenowe spaghetti z piersią kurczaka w sosie pomidorowym -
Nuggetsy z kurczaka + frytki / puree ziemniaczane 100g/100g
nuggetsy z kurczaka + frytki / puree ziemniaczane -
Nuggetsy z kurczaka (bezgluten.) + frytki / puree ziemniaczane 100g/100g
nuggetsy z kurczaka w wersji bezglutenowej + frytki / puree ziemniaczane
Wigilia 2025
Wigilia tradycyjna | wegańska | zestawy rodzinne
Zamówienia przyjmujemy do 18.12.2025
- w bistro "Lokalna" lub online przez lokalna.justcater.it..
Odbiór zamówień w lokalu: 23.12.2025 w godzinach 10:00-17:00.
Zamówienia powyżej 500zł. dowozimy na terenie Białegostoku gratis (płatność przelewem lub BLIKiem).
Dostawa na wskazany w zamówieniu adres będzie realizowana 23.12.2025 w godz. 14:00-17:00.
Zamówienia można opłacić przelewem na konto 03 1140 2004 0000 3602 5357 5960 lub w lokalu, najpóźniej do 18.12.2025r.
Podane ceny są cenami brutto i zawierają koszt opakowań jednorazowych.
Ceny obowiązują przy zamówieniach dla min. 4 osób.
Dania bezglutenowe nie są odpowiednie dla osób ze zdiagnozowaną celiakią.
Realizujemy tylko w pełni opłacone zamówienia.
Zamówienia przyjmujemy do 18.12.2025
- w bistro "Lokalna" lub online przez lokalna.justcater.it..
Odbiór zamówień w lokalu: 23.12.2025 w godzinach 10:00-17:00.
Zamówienia powyżej 500zł. dowozimy na terenie Białegostoku gratis (płatność przelewem lub BLIKiem).
Dostawa na wskazany w zamówieniu adres będzie realizowana 23.12.2025 w godz. 14:00-17:00.
Zamówienia można opłacić przelewem na konto 03 1140 2004 0000 3602 5357 5960 lub w lokalu, najpóźniej do 18.12.2025r.
Podane ceny są cenami brutto i zawierają koszt opakowań jednorazowych.
Ceny obowiązują przy zamówieniach dla min. 4 osób.
Dania bezglutenowe nie są odpowiednie dla osób ze zdiagnozowaną celiakią.
Realizujemy tylko w pełni opłacone zamówienia.
-
Wigilia firmowa, menu I, cena netto/os.
MENU I
PRZEKĄSKI (6 pozycji):
• „Śledzik” z boczniaków po kaszubsku (vegan, b/glut) (60g)
• Klasyczna domowa sałatka jarzynowa (wege, b/glut) (100g)
• Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem (b/glut) (40g)
• Filety ze śledzia małosolne z cebulą w oleju (b/glut) (80g)
• Wyrazista i lekko pikantna ryba po grecku (80g)
• Koszyczek z pieczywem (50g)
ZUPA:
• Esencjonalny barszcz z buraków z nutą majeranku, podany z pasztecikami z kapustą i grzybami (wege)(250ml)
DANIE CIEPŁE (2 pozycje):
• Ręcznie lepione pierogi z nadzieniem z kapusty świeżej i kiszonej oraz aromatycznych grzybów leśnych (vegan) (150g/3szt)
• Wigilijna duszona kapusta z aromatycznymi grzybami leśnymi i wędzoną śliwką (vegan, b/glut) (150g)
-
Wigilia firmowa, menu II, cena netto/os.
MENU II
PRZEKĄSKI (8 pozycji):
• Kruche tartaletki z tatarem ze śledzia, cebulą i jabłkiem (50g)
• Filety ze śledzia małosolne z cebulą w oleju (b/glut) (80g)
• Klasyczna domowa sałatka jarzynowa(wege, b/glut) (100g)
• „Śledzik” z boczniaków po kaszubsku (vegan, b/glut) (60g)
• Terrina z ryb morskich podana z kaparowo-cytrusowym sosem (50g)
• Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem (b/glut) (40g)
• Wyrazista i lekko pikantna ryba po grecku (80g)
• Koszyczek z pieczywem (50g)
ZUPA:
• Esencjonalny barszcz z buraków z nutą majeranku, podany z pasztecikami z kapustą i grzybami (wege)(250g)
DANIE CIEPŁE (2 pozycje):
• Ręcznie lepione pierogi z nadzieniem z kapusty świeżej i kiszonej oraz aromatycznych grzybów leśnych (150g/3szt)
• Wigilijna duszona kapusta z aromatycznymi grzybami leśnymi i wędzoną śliwką (150g)
NA SŁODKO (100g) (2 pozycje):
• Kutia wigilijna z bakaliami, nutą miodu i pomarańczą
• Szarlotka pachnąca cynamonem
-
Wigilia firmowa, menu III, cena netto/os.
MENU III
PRZEKĄSKI (9 pozycji):
• Filety ze śledzia małosolne z cebulą w oleju (b/glut) (80g)
• Rolmopsy ze śledzia z marynowaną cebulą (50g)
• Terrina z ryb morskich podana z kaparowo-cytrusowym sosem (50g)
• „Śledzik” z boczniaków po kaszubsku (vegan, b/glut) (60g)
• Pasztet z kaczki z żurawiną (40g)
• Drobiowa roladka z pistacjami, podana z majonezem mango (40g)
• Roladki z pieczonego schabu z musem chrzanowym (b/glut) (30g)
• Sałatka z gruszką, serem blue i orzechami włoskimi, skropiona cydrowo-miodowym winegretem (wege, b/glut) (50g)
• Koszyczek z pieczywem (50g)
ZUPA (1 zupa do wyboru):
• Esencjonalny barszcz z buraków z nutą majeranku, podany z domowej roboty pasztecikami (250ml)
lub
• Żurek na domowym zakwasie gotowany na wędzonych żeberkach z białą kiełbaską i jajkiem (250ml)
DANIE CIEPŁE (3 pozycje):
• Ręcznie lepione pierogi z nadzieniem z kapusty kiszonej i aromatycznych grzybów leśnych ze złocistą okrasą (150g/3szt)
• Medaliony z indyka w grzybowym sosie (200g)
• Pieczone ziemniaczki (150g)
DODATKI:
• Duet surówek (100g)
NA SŁODKO (150g):
• Kutia wigilijna z bakaliami oraz nutą miodu i pomarańczy
• Puszysty sernik pomarańczowy
• Domowa szarlotka pachnąca cynamonem -
12-daniowy rodzinny zestaw wigilijny (min. dla 4 osób)
12-daniowy rodzinny zestaw wigilijny.
Cena: 110zł/osoby
Przyjmujemy do realizacji tylko zamówienia min. dla 4 osób. Prosimy o zaznaczenie odpowiedniej ilości zestawów w zamówieniu.
Na ciepło:
• Barszcz czerwony czysty na zakwasie 250ml
• Uszka z kapustą i grzybami 3szt
• Półmisek smażonych ryb 150g (karp, miruna-filet, dorsz-filet)
• Pierogi z kapustą i grzybami 3szt
• Wigilijna kapusta z grzybami 100g
Na zimno:
• Śledź w oleju lnianym z cebulą 80g
• Śledź po kaszubsku 80g
• Ryba po grecku 100g
• Tymbaliki z karpiem 1szt/80g
• Pstrąg faszerowany w galarecie 80g
Na słodko:
• Kutia wigilijna z bakaliami 50g
• Kompot z suszu 250ml
Opakowania jednorazowe są wliczone w cenę
PRZEKĄSKI FINGER-FOOD
Propozycje przekąsek typu finger-food.
Finger-food, to małe porcje pysznych, prostych i sprawdzonych dań, przekąsek, przygotowane tak, aby można je było zjeść bez siadania przy stole, używając samych rąk.
Doskonałe na imprezy firmowe, domowe i wszelkiego rodzaju przyjęcia okolicznościowe.
Są dostępne w zestawach po 5, 7 i 9 szt/osobę.
Przekąski przygotowujemy na zamówienie. Nie są one dostępne "od ręki".
Zamówienie realizujemy wg wstępnych ustaleń. Prosimy o kontakt telefoniczny (+48 535-888-735) bądź mailowy (lokalna.bistro@gmail.com)
Finger-food, to małe porcje pysznych, prostych i sprawdzonych dań, przekąsek, przygotowane tak, aby można je było zjeść bez siadania przy stole, używając samych rąk.
Doskonałe na imprezy firmowe, domowe i wszelkiego rodzaju przyjęcia okolicznościowe.
Są dostępne w zestawach po 5, 7 i 9 szt/osobę.
Przekąski przygotowujemy na zamówienie. Nie są one dostępne "od ręki".
Zamówienie realizujemy wg wstępnych ustaleń. Prosimy o kontakt telefoniczny (+48 535-888-735) bądź mailowy (lokalna.bistro@gmail.com)
-
Zestawy finger-food Standard
Propozycja przekąsek I (5szt./osobę):
• 1szt. Roladki z cukinii z delikatnym serkiem i suszonymi pomidorami
• 1szt. Hummus buraczany ze świeżymi warzywami
• 1szt. Quiche Lorraine z porem i boczkiem
• 1szt. Roladki z tortilli z warzywami i kabanosem
• 1szt. Tartinki z szynką i serem
Cena zestawu: 35zł
Minimalne zamówienie 10 zestawów -
Zestawy finger-food Extra
Propozycja przekąsek II (7 szt./osobę):
• 1szt. Roladki z cukinii z delikatnym serkiem i suszonymi pomidorami;
• 1szt. Roladki z grillowanego bakłażana z orzechowym farszem i granatem;
• 1szt. Roladki z omletu ziołowego z delikatną pastą i kawiorem;
• 1szt. Hummus buraczany ze świeżymi warzywami;
• 1szt. Quiche Lorraine z porem i boczkiem;
• 1szt. Mini wrapy z szynką, serem i warzywami;
• 1szt. Mini burgery z indyka.
Cena zestawu: 50zł
Minimalne zamówienie 10 zestawów -
Zestawy finger-food Premium
Propozycja przekąsek III (9 szt./osobę):
• 1szt. Roladki z cukinii z delikatnym serkiem i suszonymi pomidorami;
• 1szt. Roladki z grillowanego bakłażana z orzechowym farszem i granatem;
• 1szt. Roladki z omletu ziołowego z delikatną pastą i kawiorem;
• 1szt. Hummus buraczany ze świeżymi warzywami;
• 1szt. Quiche Lorraine z porem i boczkiem;
• 1szt. Mini wrapy z szynką, serem i warzywami;
• 1szt. Mini burgery z indyka;
• 1szt. Tartaletki z sałatką z szynki i selerem naciowym;
• 1szt. Mini sałatka tabuleh.
Cena zestawu: 65zł
Minimalne zamówienie 10 zestawów